donderdag 3 september 2015

De 20 weken echo - GUO


Op donderdag 13 augustus waren we aan de beurt voor de 20 weken echo. Doordat ik wat problemen heb met mijn nieren kreeg ik een wat uitgebreidere echo in het ziekenhuis wat ook wel een GUO genoemd wordt. Gelukkig was de echo helemaal goed en lijkt ons meisje gezond!

Wat is een GUO echo:

Guo staat voor geavanceerd ultrageluid onderzoek. Tijdens deze echo wordt er gekeken of het ongeboren kind lichamelijke afwijkingen heeft of dat er zwangerschapscomplicaties zijn die een risico kunnen zijn voor het ongeboren kind. De echo worst uitgevoerd door een ervaren specialist. Tijdens de echo kijken ze alle organen goed na en er wordt gekeken naar de groei van het kind en naar de hoeveelheid vruchtwater dat in de baarmoeder aanwezig is. De GUO echo en de 20 weken echo zijn vrijwel hetzelfde, maar tijdens de GUO is het allemaal een stuk uitgebreider. De uitslag krijg je gelijk na het maken van de echo en bij twijfel kan er nog een ander onderzoek nodig zijn. Helaas bied de echo geen garantie op een gezond kind, maar het kan afwijkingen wel sneller ontdekken waardoor je je eventueel kan voorbereiden op een kindje met een beperking.Wat was mijn ervaring bij de echo: 

Toen ik van de verloskundige hoorde dat ik geen gewone 20 weken echo zou krijgen maar een GUO sloeg de paniek wel een beetje bij me toe. Ik heb me nooit gevoeld dat ik serieus genomen werd en had er niet over nagedacht dat het ├╝berhaupt een risico zou kunnen zijn voor de baby! Binnenkort schrijf ik meer over de problemen met mijn nieren.

Ik vertelde tegen meerdere mensen dat ik het toch wel spannend vond en ik kreeg vooral veel reacties van fijn toch dat ze het extra gaan onderzoeken! Zeker fijn, maar het nam voor mij de spanning niet weg! Ik moest naar het ziekenhuis toe en mijn man had ook vrij gevraagd van zijn werk zodat hij er bij kon zijn.

In het ziekenhuis waren we op tijd aan de beurt. De man die de echo uitvoerde stelde eerst wat routine vragen. Ik moest wel lachen toen hij aan me vroeg of ik hulp had gehad bij het zwanger worden. Natuurlijk wist ik wel wat hij bedoelde, maar ik reageerde met nee, enkel van mijn man! helaas ging de man van de echo er heel zakelijk op in. Ik probeerde juist de spanning wat te breken! Na ongeveer 10 minuten ging het echo apparaat aan en vanaf dat moment was het vooral genieten. Ons meisje wat wederom wakker en druk in de weer. De echoscopist legde duidelijk uit wat hij allemaal aan het bekijken was en vroeg ons ook wat wij dachten dat we zagen. Hij heeft het beeld ook heel even op 3D gezet en dat was helemaal bijzonder om te zien. Voordat we het wisten waren er alweer 40 minuten voorbij! Alles zag er goed uit en er was geen reden tot zorgen. Na de tijd kregen we papieren mee voor de verloskundige en we gingen allebei opgelucht terug naar huis. De papieren bevatten informatie over de curves waar de baby tussen zou moeten zitten en ze is bij alles gemiddeld. Fijn!
Hoe heb jij de 20 weken echo/GUO ervaren?