donderdag 2 juli 2015

Wel of geen combinatietestAl kort in de zwangerschap moet je een belangrijke keuze maken. De keuze of je wel of geen combinatie test wil laten uitvoeren. Vandaag vertel ik wat de combinatie test is, hoe het in zijn werk gaat en of wij hem wel of niet hebben gedaan!

Wat is de combinatietest?

Dit is een onderzoek in het eerste trimester van je zwangerschap. Met dit onderzoek wordt de kans berekend op een kind met het syndroom van down, het patausyndroom en het edwardsyndroom. De test geeft geen 100% garantie.

Mocht er uit de combinatie test komen dat je een verhoogde kans hebt op een kindje met het syndroom van down dan komt er een persoonlijk gesprek met je huisarts, gynaecoloog of verloskundige en daarin wordt het vervolgonderzoek besproken. Het vervolgonderzoek bestaat uit twee onderzoeken. De ene is de vlokkentest. Bij deze test wordt er een stukje weefsel van de moederkoek onderzocht. De andere is de vruchtwaterpunctie. Hierbij word er wat vruchtwater afgenomen en onderzocht. Bij deze onderzoeken is een verhoogde kans op een miskraam. De kans hierbij is 4 op de 1000
Hoe gaat de combinatietest in zijn werk? 

De combinatietest bestaat uit twee delen. Het eerste deel is een bloedonderzoek. Dit gebeurd bij voorkeur tussen de 9e en de 14e week van de zwangerschap. Er wordt een buisje bloed afgenomen en het bloed wordt op twee hormonen gemeten. Het tweede deel is de nek plooi meting. Dit gebeurd tussen de 11.3 en 13.6 weken! Bij deze meting meten ze de nek plooi op tijdens een echo. De nek plooi is een laagje vocht tussen de huid en de nek en als deze verdikt is is de kans op een kindje met downsyndroom verhoogd. Een verhoogde kans is vanaf 3,5 mm


Hebben wij een combinatietest gedaan? 

Wij hebben er voor gekozen om de combinatie test niet te laten uitvoeren. Wij hebben zelf geen verhoogde kans op een kindje met het syndroom van down. Mocht ons kindje wel een verhoogde kans op het syndroom van down hebben dan zouden wij de zwangerschap niet afbreken. Wat voor ons de doorslag gaf was dat het allemaal geen zekerheid zou geven en alleen maar een heleboel stress. Bij een kennis van mij hebben ze met de 20 weken echo aangegeven dat de kans vergroot was en daarna heeft ze minder kunnen genieten van de zwangerschap. Bij de geboorte bleek er gelukkig niks aan de hand te zijn.

Mocht ons kindje down hebben dan is dat een teleurstelling, maar voor ons zou het kindje meer dan welkom zijn!


Heb jij de combinatietest wel of niet gedaan?