vrijdag 29 januari 2016

Recept: Wiener torte


Geschreven door Jantina
Voor de verjaardag van mijn moeder maakte ik deze wienertorte. Een erg lekkere maar ook erg machtige chocoladetaart. Hij was zo lekker dat ik het recept graag met jullie deel!

Ingrediënten voor 20 stukken:
  • 150 g + een beetje zachte boter
  • 150 g + een beetje bloem
  • 500 g pure chocolade (70% cacao)
  • 8 eieren
  • 150 g suiker
  • 1 zakje vanille suiker
  • zout
  • 1 tl bakpoeder
  • 3 el poedersuiker (30 g)
  • 400 g hazelnootpasta
  • 350 g abrikozenjam
  • 75 ml slagroom
  • 1-2 el cacaopoeder
  • eventueel chocolaatjes ter versiering


Bereidingswijze:
  1. Vet een springvorm in bestuif hem met bloem (tegen plakken).
  2. Breek 200 g chocolade in stukjes, smelt deze au-bain marie en laat deze vervolgens afkoelen.
  3. Splits de eieren. Hou de eiwitten nog even appart.
  4. Klop de boter, suiker, vanillesuiker en een snufje zout tot een crème.
  5. Roer de eidooiers er doorheen en voeg vervolgens al roerend de chocolade toe.
  6. meng als laatste de bloem er door.
  7. Klop de eiwitten stijf en voeg beetje bij beetje de poedersuiker toe.
  8. Roer ⅓ van de de eiwitten door de rest van het beslag en spatel vervolgens voorzichtig de rest van het eiwit door het beslag.
  9. Strijk het beslag in de vorm en bak de taart ongeveer 45 min in een voorverwarmde oven. Laat de taart daarna goed afkoelen.
  10. Snij de taartbodem horizontaal in 3 plakken.
  11. Smeer de onderste laag in met hazelnoot pasta. dek deze af met de volgende laag en doe hier de jam op. dek vervolgens af met de laatste laag. (om de jam wat beter smeerbaar te krijgen kun je deze even in een pannetje verwarmen)
  12. Zet de taart minimaal een uur (liefst twee) koud weg. (echt doen!)
  13. Hak 250 g chocolade in stukjes en smelt de helft au-bain marie. Haal de gesmolten chocolade uit de pan en roer de rest er door heen. Laat de chocolade afkoelen tot hij handwarm is.
  14. Giet de chocolade over de taart en laat deze drogen. (liefst minimaal 3 uren)
  15. Smelt 50 g chocolade. Voeg de slagroom en 1-2 el cacao toe. Laat dit mengsel goed afkoelen.
  16. Klop de chocoladeroom stijf en versier de taart met toefjes en eventueel mini chocolaatjes. Ik gebruikte hiervoor toffiefee.


Bereidingstijd (totaal): +/- 7 uur
Afkoel tijd: 5 uur
Baktijd 45 min


Per stuk:
ca. 480 kcal. (oeps…)
8g eiwit, 24 g vet, 54 g koolhydraten


Dit recept komt uit het super dikke taartenboek van koken&genieten (€9,95)