zaterdag 10 oktober 2015

Voorlichtingsavond ziekenhuis: bevallen


De laatste week heb ik steeds meer stress over de bevalling. Ik heb geen idee wat me te wachten staat en gelukkig heb ik daar afgelopen dinsdag veel informatie over gekregen zodat ik een stuk meer gerustgesteld ben. We zijn toen naar een voorlichting over bevallen in het ziekenhuis geweest.

De aanvangstijd was kwart over zeven en we liepen een zaal in met allemaal stoelen. Ik ben niet een persoon van de eerste rij, maar helemaal achteraan vind ik vaak ook niet fijn, want dan zie je het zo slecht, dus we kozen voor een plekje in het midden aan de zijkant. We konden een kopje koffie of thee pakken, maar wij hadden net het eten op, dus sloegen dat over.


Om half 8 begon de avond en het eerste uur was vooral veel informatie over de verschillende fases van het bevallen. Dit werd allemaal verteld door de verloskundige en gynaecoloog en er was een powerpoint presentatie bij.

Rond half 9 was het pauze en was er een informatiemarktje waar je overheen kon lopen en een rondleiding in vier groepen. Hier stonden een stuk of 6 stands met informatie. Zo was er een stand van moeders voor moeders, een gastouderbureau en een stand met informatie over borstvoeding. Wij zijn er heel even wezen kijken, maar er zat niet echt een stand bij waar we nog meer informatie over wouden hebben.

Voor de rondleiding zaten wij in groep twee en we werden rondgeleid over de afdeling. Hier kregen we meer informatie over het verblijf en de hulpmiddelen voor bij de bevalling. Door alle informatie sloeg bij mij de paniek wel een beetje toe, want wat kan er veel mis gaan! Ik weet dat ze nu wel echt een heleboel dingen genoemd hebben, maar ik kreeg het er maar benauwd van.

Na de rondleiding dronken we nog even een kopje thee en toen was het wachten totdat de groepen terug waren. Rond kwart over 9 was er nog zo'n 20 minuten informatie en toen was de avond voorbij!


Er was tijdens de avond veel ruimte om vragen te stellen en ik moest het allemaal maar even laten bezinken. Toen iedereen al weg was liep ik nog wel even naar de gynaecoloog toe om te informeren of er grotere risico's zitten aan thuis bevallen. Ze gaf aan dat ik moest doen waar ik me zelf het fijnste bij voel en dat er geen risico genomen gaat worden en dat er altijd nog een ambulance kan komen.

Volgende week zaterdag komt er om 6 uur een artikel online over wat naar mijn mening de voor en nadelen van thuis bevallen of in het ziekenhuis en waar onze voorkeur naar uitgaat!


Wou jij liever thuis of in het ziekenhuis bevallen? 

2 opmerkingen:

  1. Ik ben ook naar zo'n dag geweest bij ons, vond het heel informatief! Volgende maand wordt er weer een georganiseerd en dan ga ik ook! Persoonlijk ben ik een grote voorstander van het bevallen in het ziekenhuis. Puur omdat mocht er iets gebeuren, ze hebben daar alles al en hoef je ook niet op een ambulance te wachten. En plus dat je geen zooi thuis hoeft op te ruimen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tja, ik denk dat het een prima zaak is om je goed te informeren over de mogelijkheden, maar ik snap ook wel dat je van TE veel info ook wel een beetje de bibbers kunt krijgen...bij mijn kinderen koos ik er voor om in het ziekenhuis te bevallen, achteraf niet noodzakelijk ...maar ja je weet nooit...dat was mijn gedachte toendertijd...

    BeantwoordenVerwijderen