vrijdag 21 augustus 2015

Lijk ik op mij ouders?

1991 Jantina 

Als je zelf vader of in ons geval moeder wordt of bent, kijk je ook anders naar je eigen ouders. Maar in hoeverre lijk je ook daadwerkelijk op je ouders?

Lijk je qua innerlijk meer op je vader of je moeder?
Jantina: het meest op mijn moeder  ik ben net als haar geduldig en zorgzaam. Met een vleugje koppigheid van mijn vader haha.
Paola: Op mijn moeder! We kunnen allebei slecht tegen onzekerheid en moeten weten waar we aan toe zijn. 


En qua uiterlijk?
Jantina: Ik heb de blauwe ogen van mijn vader  en de rest van mijn moeder.
Paola: Mijn ouders zijn allebei niet groot, dus dat heb ik van beide. Qua gezicht lijk ik denk ik meer op mijn moeder en ook de bouw heb ik van mijn moeder op mijn borsten na, die heb ik natuurlijk van mijn vader ;)


2014 Jantina met haar moeder

Wat is je meest favoriete herinnering aan je  ouders in je kindertijd en waarom?
Jantina: Mijn vader was altijd veel aan het werk dus de meeste herinneringen gaan over mijn moeder maar de vakanties met het hele gezin vond ik altijd erg leuk. Allereerst de voortent binnenstebuiten aan de caravan vast. Elk jaar weer gemopper en gedoe. En als Hij eenmaal stond  ons eigen tentje opzetten en lekker spelen. Vriendjes maken en s'avonds spelletjes doen bij kaarslicht.
Paola: De vaste tradities. Sinterklaas vieren met zijn allen en met Pasen gingen we altijd noten gooien in de garage! Niemand die het kent, maar wij deden dit ieder jaar! Dit wil ik later ook met onze kinderen gaan doen. Ook luisterden we altijd naar dezelfde muziek als we op vakantie gingen en dat gaf een leuke sfeer.


1990 Paola

Wat is je minst fijne herinnering en waarom?
Jantina: Ik denk dat dat het jaar is dat dat zowel mijn opa als mijn oom overleed. Dit gebeurde binnen een half jaar. Ik was toen 9 a 10. Net een leeftijd dat je wel alles meekrijgt maar niet weet hoe je er mee om moet gaan. Mijn oom had darmkanker en werd erg ziek. Vlak daarna overleed mijn opa de dag voor mijn 10e verjaardag onverwachts en binnen het half ook mijn oom. Dit had flinke inpakt op ons gezin. Vooral op mijn moeder. Dat was geen leuk jaar.
Paola: Vanaf dat ik een jaar of 10 was hadden mijn ouders bijna dagelijks ruzie er is in de jaren daarna een heleboel gebeurd en uiteindelijk zijn ze toen ik 14 was gescheiden. Deze jaren hebben me gemaakt tot wie ik nu ben, maar als ik eraan terug denk dat maakt het me wel heel erg verdrietig.


Welk aspect van de opvoeding die je zelf hebt gehad ga je zeker zelf ook gebruiken in de opvoeding van je kindje?
Jantina: Ik denk de vrijheid waarmee ik ben opgevoed. Ik heb altijd de mogelijkheid gekregen om mezelf te ontwikkelen. Dat wil ik mijn zoontje ook graag geven
Paola: Ook ik ben erg vrij gelaten en kon altijd alles tegen mijn moeder vertellen! Ook al waren dat soms dingen waar zij helemaal niet achter stond! Voor mij was en is ze een inspirerende factor die helpt bij de keuzes die ik maak. Toen en nu nog steeds!


Wat ga je anders doen?
Jantina: gek genoeg geef ik hier hetzelfde antwoord: de vrijheid die me gegeven werd. Er waren niet echt heel strenge regels en mijn moeder vond het lastig consequent te zijn. Dit zal ik wel meer zijn. (Denk ik ... haha ) Ook zal ik proberen om mijn mannetje te stimuleren om er alles uit te halen wat er in zit. Ik mocht bijvoorbeeld op elke sport of club maar was nooit ergens echt goed in. Dit wil ik wel meer stimuleren zonder te pushen.  
Paola: In de jaren dat mijn ouders ruzie hadden heb ik heel erg het gevoel gekregen dat ik een last was en niet belangrijk was voor mijn ouders. Ik weet nu natuurlijk dat dit niet waar is, maar hun gedrag gaf anders aan. Dit gevoel zou ik mijn kinderen willen besparen en daar heb ik alles voor over.  


1989 Paola met haar moeder

Hoe zullen je ouders als opa en oma zijn?
Jantina: Mijn ouders zijn het afgelopen jaar twee keer opa en oma geworden. En het gaat ze heel natuurlijk af. Vooral mijn moeder vind het helemaal fantastisch. Mijn vader is ook een erg leuke opa hij doet van alles met de jongens, maar luiers.... dat laat hij aan oma over!
Paola: Voor mijn ouders wordt dit hun eerste kleinkind en mijn moeder is nu al druk aan het shoppen voor de baby! Ik weet zeker dat ze allebei geweldig zijn als opa en oma, maar echt een beeld heb ik er nog niet bij!


Wat zijn de mooiste herinneringen van jou jeugd?